احیانا اگر گذرتان به شیراز افتاد، «بقعهی هفت تنان» را از دست ندهید. یک عمارت قدیمی است، مربوط به دورهی کریمخان زند که الان موزهی سنگ استان فارس هم هست و سنگهای تاریخی را آنجا نگه میدارند. آدرس سر راستی هم دارد و از حافظیه تا آنجا ده دقیقهای پیاده راه است.
این بار که طبق معمول همهی شیرازگردیها سری هم به هفت تنان زدم، خیلی ذوق کردم از دیدن اینکه موزهی سنگ شیراز سر و سامانی گرفته و کار مرمت هم تقریبا تمام شده.
قبلا سنگهای تاریخی وسط حیاط و کنار دیوارها رها شده بودند و کل ساختمان را هم داربست زده بودند برای مرمت.
این دفعه دیدم که برای سنگها پایههای فلزی شکیلی درست کردهاند و فکرهایی هم برای نورپردازی کردهاند و کلا فضای حیاط خیلی دلپذیر و چشمنواز شده است.
البته هنوز مرمت چند نقاشی دیواری باقی مانده و اتیکت بعضی سنگها هم افتاده یا پاک شده. بعضی سنگها هم هنوز وسط باغچه هستند و احتمالا در انتظار اینکه پایهشان آماده شود.
مدیر قبلی موزه آقای کشاورز نام داشت و خیلی به کارش و به هفت تنان علاقه داشت. یکبار من دربارهی محل کشف یکی از سنگها سوال کردم و تمام پروندههای موزه را زیر و رو کرد تا سنگ مورد نظر من را پیدا کند. بعد هم خیلی با ذوق و شوق برایم تعریف میکرد که قرار است برای سنگها پایه درست کنیم و محوطه را نورپردازی کنیم و چه و چه. حالا نمیدانم به چه دلیل از موزه رفته است و امیدوارم بدون دلخوری بوده باشد. حیف که آن دفعه اجازه نداد عکسش را بگیرم و الان برای تقدیر اینجا بگذارم.
مرتبط:
عمارت هفت تنان (از نوشتههای قدیمی خودم)
بقعه هفت تنان (ویکی پدیای فارسی)
من فرزاد نظرى حدود ٤٥ ساله كه منزلمان در محله هفتتن ميباشه.
حدود ٤٥ سال پيش ما واسه بازى و سر سر به پشت هفتتن يعنى تخت ظرابى ميرفتيم, خدا رحمت كنه حسن اُيى، اون قديما توسط دو تا قوطيهاى حلب روغن ١٧ كيلويى واسه مردم اب ميبرد، چقدر دنبالمون ميكرد، بعد از بازى وتو سر كله هم زدن، با ترس و لرز واز رو كنجكاوى بچهگى در هفتتن را ميزديم واز درويشهايى كه انجا بودن طلب اب خوردن ميكرديم، ما را به داخل حياط راه ميدادن و در كنار حوض يه شير ابخورى بود، ازون شير أب ميخورديم و مدام با كنجكاوى به عمارت داخل نگاه ميكرديم. كنار هفتتن يه زمين فوتبال خاكى هم داشتيم كه يه سرو بسيار قديمى هم انجا بود.اما ديگه به جز هفتتن ديگه خبرى از بقيه نيست، خيلى چيزها هم بعد از بچهگى ما هم از بين رفتن.
اين و به ياد تمامى دوستانم وبه ياد حسن اُيى نوشتم.الان هم خارج از كشورم ولى هنوز خونمون تو هفتتنِ.در اينجا نام تعدادى از دوستانم را ميبرم.
سيروس زارع، عباس شجاعى، رحيم لپو،رضا كور، رضا مرغى، سيروس ازادى، منصور، حميد حسينى
93/7/1
امروز صبح به اتفاق خانواده‘ دو دختر و همسسرم ساعت 8از موزه دیدن کردیم.
کسی انجا به ما توضیح جامع نداد بروشور هم نبود که بگیریم ولی سنگها کاملا منظم چییده شده بودند.دوست داشتم مثل ارگ کریمخان به ما توضیح میدادند.میشود مثل موزه پاریس مطالب را به صورت نوار در اورد و در حین قدم زدن در مجموعه اطلاعات را گوش کرد.
با تشکر
با سلام
مدرسه ابتدايي و راهنمايي ما (عصر انقلاب و رزمندگان) در كنار همين موزه قرار داشت. البته اون زمان موزه اي كه در كار نبود !!ما فقط زماني كه توپمون اونجا مي افتاد،در مي زديم تا درو باز كنن!ياد آقاي ترابي هم بخير!هر چند كه من بچه آن محله هستم اما خيلي وقته كه شيراز زندگي نمي كنم.
موقف و پيروز باشيد.
یه توضیح مختصر در مورد نوشته سورنای محترم،دراویش در ساختمانی که در دامنه ی همین کوه است مراسم برگزار میکردند.منظورم تخت ظهرابی است که وقف 99ساله بود و اون درویش مرحوم ترابی بود پدر شهید ترابی که در تکیه چهل تنان ساکن بود و مرشد آنها شخصی به نام ضرقامی بود که بسیار متمول بود .البته امروز از آنها چیزی باقی نمانده است.ساختمان تخت ظهرابی هم که گمان می کنم مصادرهشده باشد توسط یک خانواده ی افغانی نگهبانی می شود.قصد توهین نداشتم.
درود
دوست عزیز هنوز تخته ظهرابی در اختیار فقرای خاکسار هست و طبق توافق نامه ایی هر از گاهی صبح های جمعه دعای ندبه برگزار میشه توسط همون شخص صاحب قرار داد که از مشایخ طریق هستن .درویش ترابی (بابا ترابی )هم درویش پرسه زن بودن وهم با اخوان خاکسار صفا میکردن هم نعمت اللهی هم قادری پس همه جا حضور داشتن و در بیعت حضرت درویش ضرغام علیشاه نبودند. در چهل تن یا هفت تن زندگی نمیکردن محل زندگیشون کوچه روبروی بنای چهل تن بود که اسم کوچه هم بنام پسرش ثبت شده .و البته که از اون فقرای حقه الی الله هنوز بسیار هستن و خانقاه های متعددی از این سلسله در شیراز و بقیه شهر ها موجود هست .بخصوص کرمانشاه .مشهد .تهران .کرج .اهواز .شوشتر .دزفول .خرمشهر .لاهیجان .آمل .تبریز .تویسرکان .
و ……
وقتتون رو گرفتم فقط جهت اطلاعتون عرایضی رو مکتوب کردم .عذر میخوام ازتون .
سلام.با اینکه در محله ی هفت تنان ساکن هستم ولی یکی دوبار اونهم خیلی وقت پیش به این موزه رفته ام.ولی ان زمان که بچه بودیم،ظهرهای تابستان برای آب تنی و شنا به باغ هفت تن می رفتیم.یادش به خیر.نگهبان آنجا یک پیرزن بود که یک بسته پفک برایش می خریدیم،او هم به ما اجازه می داد وارد باغ شویم و در استخر آن شنا کنیم.هیچ وقت به خود عمارت توجهی نداشتیم .البته الان ارزش آن را درک می کنم.
از اثار دوران ساسانی 37 نقش برجسته باقی مونده که 36 تا از اون ها فقط در استان فارس هست و یکی از نقش های تاج ستانی شاهپور روی یک قطعه سنک که تقریبا محو شده در موزه هفت تنان شیراز هست اگر رفتید حتما راهنما بگیرید که بتونید نقش رو تشخیص بدید
سلام .ن الان دارم روی پروژه مرمتیه هفت تن کار میکنم و تصمیم گرفتم که روی نرده و حصار قبرها و یا روی استنده تبلیغاتیش توی دروازه قرآن کار کنم .اما لازمه ی کارم یه سری اطلاعات در مورده هفت تنیه دفن شدن .و اطلاعاتی پیدا نکردم میشه اگه اطلاعاتی دارید کمکم کنید؟
درود بر نويسنده نوشته هايي كه خاننده نداره
من يكي از اون افرادي هستم كه با شوق تمام رفتم و تكيه ي هفت تنان رو ديدم هنوزم اون سنگها همون جوري رو زمينن و اونجا بسيار سوت و كوره.مدير فعليش هم خيلي بد اخلاقه و اصلا شبيه شيرازيهاي گرم و مهمون نواز نيست.بگذريم.انقدر اين تكيه اوي من تاثير گذاشت كه قرار هست پايان نامه ي كارشناسيمو درموردش بنويسم.به هر حال خوشحالم كه دوسشون دارين.شاد باشي
من امروز دیدن کردم کاملا مرتب وعالی شده بود وسنگها کاملا روی پایه قرار گرفته بود از مدیریتش متشکرم
موزه بسیار عالی بود ولی افسوس که تمام گنجینه در برابر هوای آزادقرار گرفته اند و در تخریب این میراث با ارزش فرهنگی تسریع به عمل می آورند .افسوس که مسئولین فکری به حال آین گنجینه نمی کنند .
کوچک که بودم یادم هست درویشی در اینجا زندگی میکرد و این هفت تنان مرکز تجمع دراویش بود و بچه های محل که از خانه های شلوغ محله ی هفت تن و سیل آباد می زدند بیرون و می آمدند در محیط آرام هفت تنان درس بخوانند.
محل دیگری هم هست به نام چل تن (چهل تن) کمی پایین تر. بد نیست به آن هم سری بزنید.
چهل تن رو دیدم ولی الان از ساختمونش به عنوان اداره اوقاف شیراز استفاده میشه و نه میذارن درست ازش بازدید کنی، نه خیلی چشم انداز جالبی داره
درود بر شما جناب سورنا.
همونطوري كه اون پايين نوشتم موضوع پايان نامم تكيه هفت تنانه.به اطلاعات بومي احتياج دارم اگه ممكنه با من تماس بگيرين[email protected]
سلام
منم پایان نامه ام را نقاشی های دیواری باغ هفت تن انتخاب کردم
میتوانید از کتاب نقاشی های باغ هفت تنان نوشته هادی سیف از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کمک بگیرید
سلام از استرالیا. ۴ سال قبل به این مکان بسیار ارام و با صفا رفتم. از اینهمه زیبایی و ساده گی مسرور شدم. ۴ ساعت در انجا بودم. کسیکه انجا بود اجازه نداد تا برای فیلم برداری از ۳ بایه استفاده کنم. نمیدانم چرا. اما با فیلم ها و عکس هایم یک فیلم مستند را تهیه خوانم نمود و اگر امکانش باشد لینک انرا در این جا خواهم گذاشت. از اینهمه اشتیاق همه شما به ویژه انها که بایان نامه خواهند نوشت بسیار خوشحالم. ای کاش میشد که با شما تماس داشته باشم. اخیرن یک مستند در باره باغ قوام تهیه کرده ام که با خوشحالی از شما دعوت می نمایم که انرا ببینید و در صورت امکان برایم نظرتان را بنوسید. ادرسش را در اینجا میگذارم. ارزو دارم که برایتان اموزنده باشد. ۱۸ دقیقه هست و برای تهییه اش یک یال ونیم کوشش نموده ام. برای ایران عزیزم، و همه شما که فراوان دوستتان دارم. سهراب.sohrab nabizadeh on vimeo و یا در Google Search لتفن sohrab nabizadeh وارد نمایید. با امتنان.
سلام
آیا هیچی آدم گشته هم دیدی؟ شاید در یک موزه!
سلام.پادگان خاتمی که معروفه به « هتل خاتمی» . خیالتون راحت باشه!