در مورد صابخونهم قبلا نوشته بودم. اوایل خیلی لارج بود و یکی رو استخدام کرده بود که به عنوان مباشرش به امور خونه رسیدگی کنه ولی بعدا از اونور بوم افتاد و همه کارهای تعمیراتی رو یا خودش انجام داد یا به دم دستترین و ارزونترین (و کارنابلدترین) آدمهای بازار سپرد…
حالا بعد از سه سال که داریم آماده میشیم برای اسبابکشی، نگران بودیم که نکنه موقع تسویه حساب ایرادهای بنیاسراییلی بگیره و بخواد یه ضرر و زیان غیر منصفانهای گردنمون بذاره. مخصوصا آینهی یکی از کمدهای خونه رو من شکسته بودم (خرد و خاکشیر کرده بودم در حقیقت) مطمئن بودیم سر این باهاش به اختلاف میخوریم (مثلا نگران بودیم بگه برید کمد نو بخرید به جاش جایگزین کنید). از اون طرف در و دیوار یه جاهایی لک شده و از این جور چیزا که اگه کسی بخواد بهانه بگیره راه داره.
حالا داستان آینه هم جالبه. کمد ایکیا ست و قیمت نو ۱۴۰ پونده. آینه که شکست من زنگ زدم آیکیا گفتن نه این مدل یدکی نداره. به یکی دو تا شیشه بر هم زنگ زدم یکی قیمت داد ۱۷۰ پوند اون یکی ۲۱۰ پوند. یعنی انداختن آینه نو از خود کمد نو گرونتر در میومد. خلاصه گفتیم ولش کن موقع تسویه حساب جریمهش رو میدیم …
دیروز زنگ زدم به معاملات ملکی گفتم آقا این ملکی که از طریق شما اجاره کردیم رو فلان وقت داریم تخلیه میکنیم و حالا اگه با مالک سر چیزی به اختلاف بخوریم تکلیف پول پیش که دست شماست چی میشه؟ طرف گفت نه سپرده پیش ما نیست. طبق قانون دادیمش دست TDS. اگه با مالک به توافق رسیدید که اعلام میکنید و پول رو پس میدیم اگر نه خود TDS باید بینتون داوری کنه به ما ربطی نداره.
یه کم پرس و جو کردم دستم اومد که از سال ۲۰۰۷ دولت یه قانونی برای حفاظت از سپرده مستاجرا گذاشته که طبق اون مالک حق نداره سپرده رو پیش خودش نگه داره و باید بسپره به یه سازمانهایی مثل TDS که هم خرج نشه و هم اگه اختلافی پیش اومد اونا بیطرفانه قضاوت کنن.
بعد رفتم توی سایت TDS دیدم یه راهنمای دقیق و روشن و مفصلی در مورد شیوه محاسبه خسارت داره و چند جا هم تاکید کرده که ما به هیچ وجه از مستاجر نمیخواهیم که به جای چیز دست دوم و کارکرده چیز نو جایگزین کنه و توی محاسبه خسارت، عمر مفید اشیاء و تزیینات خونه رو حساب میکنیم. بعد یه قسمت دیگه خوندم عمر مفید تجهیزات اتاق خواب اگه کیفیتشون معمولی و متوسط باشه ۲-۳ ساله! فکر کنم اگه کمد رو آتیش هم میزدیم باز چیزی به صابخونه بدهکار نمیشدیم!
چقدر عالی. این مورد اختلاف همیشه بین مستاجر و صاحبخانه پیش میاد و چقدر جر و بحث اتفاق میفته. قانون خوبیه
جدای از همه این حرفا نکتهای برام جالب بود همین راهنمایی حقوقی از طریق سایت به شهروندان بود، این جوری هم افراد به حق و تکلیف خودشون آگاهن و هم سیستم قضایی راحتتر به کاراش رسیدگی میکنه، به دو دلیل: تا حد قابل توجهی از حجم پروندهها کم میشه چون جای اینکه سر هر چیزی اقامه دعوا کنن، خود افزاد خیلی چیزا رو با مصالحه حل میکنن و ثانیاً در روند دادرسی هم حق افراد کمتر ضایع میشه؛ کاش ایرانم همچین چیزی داشت…